Chaczapuri - gruziński placek z serem
Kolejny przepis, tym
razem całkiem prosty.
(fotka z internetu)
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna, pół
l maślanki, pół kostki roztopionej margaryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej –
oryginał (można też zrobić takie ciasto jak na pizze, bez jajka). sól
nadzienie: pół kg bryndzy
– (można użyć też zwykłego twarogu z
mleka krowiego i fety),
Przygotowanie:
Ciasto: wszystko
mieszamy, czekamy aż wyrośnie(powinno być jak ciasto na pizze)
Nadzienie: jeżeli bryndza
jest bardzo słona to wymoczyć ją i można np. dodać jeszcze twarogu żeby było
jej więcej, ogólnie farsz ma być dość słony
Jak ja robie:
- odcinamy dość duży kawałek ciasta i duży talerz
- ciasto rozwałkowujemy na
grubość ok pół centymetra i wycinasz z ciasta ten talerz (potrzebne dwa
takie)
- smarujemy jeden kawałek nadzieniem i nakładamy drugi kawałek, łączymy
ściskając brzegi
- można smażyć na bardzo rozgrzanej patelni posmarowanej olejem albo
piec w piekarniku (temp. 220, czas ok 20-30 min, aż ciasto się zarumieni i
upiecze), polecam pieczenie bo na patelni trzeba przewraca a to nie zawsze
wychodzi
- pokroić jak pizze,polecam z hrenowiną,
- wcinać- pyszka :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz