środa, 20 marca 2013

Kuchnia Ludmiły cz. 2


Chaczapuri - gruziński placek z serem

Kolejny przepis, tym razem całkiem prosty.

















(fotka z internetu)

Składniki:
Ciasto: mąka pszenna, pół l maślanki, pół kostki roztopionej margaryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej – oryginał (można też zrobić takie ciasto jak na pizze, bez jajka). sól
nadzienie: pół kg bryndzy – (można użyć też zwykłego twarogu z mleka krowiego i fety),

Przygotowanie:
Ciasto: wszystko mieszamy, czekamy aż wyrośnie(powinno być jak ciasto na pizze)
Nadzienie: jeżeli bryndza jest bardzo słona to wymoczyć ją i można np. dodać jeszcze twarogu żeby było jej więcej, ogólnie farsz ma być dość słony

Jak ja robie:
  1. odcinamy dość duży kawałek ciasta i duży talerz
  2. ciasto rozwałkowujemy na grubość ok pół centymetra i wycinasz z ciasta ten talerz (potrzebne dwa takie)  
  3. smarujemy jeden kawałek nadzieniem i nakładamy drugi kawałek, łączymy ściskając brzegi
  4. można smażyć na bardzo rozgrzanej patelni posmarowanej olejem albo piec w piekarniku (temp. 220, czas ok 20-30 min, aż ciasto się zarumieni i upiecze), polecam pieczenie bo na patelni trzeba przewraca a to nie zawsze wychodzi
  5. pokroić jak pizze,polecam z hrenowiną,
  6.  wcinać- pyszka :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz